Vraag en antwoord

Vragen over brood en het antwoord erop

Bruinbrood of volkoren; wat is het verschil?

Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem. Meestal is dat in een verhouding van 50/50.

Dit beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.

Is speltbrood koolhydraatarm?

Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Het lijkt wel of spelt ietsje meer eiwitten bevat dan tarwe. Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn het neef en nicht. Zodoende is ook de voedingswaarde van spelt redelijk vergelijkbaar met die van tarwe.

Wat is brood precies?

Brood is een basisvoedingsmiddel dat wordt verkregen door het bakken van brooddeeg. De basisgrondstoffen van brood zijn tarwebloem of tarwemeel, water, zout en gist. In plaats van gist wordt als rijsmiddel ook wel zuurdesem gebruikt.

Wat is bruinbrood / tarwebrood?

Bruinbrood is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Meel of tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Hierin zit niet alleen het binnenste deel van de graankorrel (zogenaamde meelkern) maar ook een deel van de zemelen en kiemen (buitenkant graankorrel). Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel.

Omdat maar een deel van de graankorrel voor de bereiding van bruinbrood wordt gebruikt, bevat bruinbrood minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood, maar wel weer meer dan witbrood.

Het gebruik van de naam “tarwebrood” of “bruinbrood” is wettelijk vastgelegd. Een brood mag alleen “tarwebrood” of “bruinbrood” genoemd worden, als het om brood gaat waarvan tarwemeel, al dan niet gemengd met gebroken tarwe en tarwevlokken, het voornaamste bestanddeel is en waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood.

Wat is grootbrood?

Er wordt in de bakkerij een onderscheid gemaakt tussen grootbrood en kleinbrood. Grootbrood weegt ongeveer 800 gram. Grootbrood kun je ook nog in tweeën delen. Een heel brood weegt ongeveer achthonderd gram, een half brood dus vierhonderd gram.

Wat is het verschil tussen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood?

Wit
Knipwit, casinowit, tijgerwit, ciabatta, kaiserbroodjes: witbrood is er in veel varianten. Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood.

Bruin
Bruinbrood maken bakkers van tarwemeel: meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In volkorenmeel zit de hele graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem. Hoe meer volkorenmeel de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat.

Volkoren
Brood mag alleen volkoren heten, wanneer de graankorrel in zijn natuurlijk verhouding wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door het gebruik van volkorenmeel. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen.

Meergranen
De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Meergranenbrood wordt gemaakt op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren.

Vaak voegen ze ook nog extra zaden, pitten en noten toe. Ook hier geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

Wat is kleinbrood?

Er wordt in de bakkerij een onderscheid gemaakt tussen grootbrood en kleinbrood. Een andere naam voor kleinbrood is kleine, luxe broodjes. Het brood wordt dikwijls in verschillende, bewerkte vormen gemaakt of gedecoreerd (versierd). Vandaar de naam ‘luxe’. Enkele bekende voorbeelden zijn: maanzaadbolletjes, croissants en vlechtbroodjes.

Wat is meergranenbrood?

Meergranenbrood wordt van meerdere graansoorten gemaakt (de naam zegt het al). Bijvoorbeeld tarwe en maïs, gerst en rogge. De term “meergranen” is wettelijk niet vastgelegd. Meergranenbrood kan gemaakt worden op basis van bloem en op basis van (volkoren)meel.

Voedingswaarde van meergranenbrood
De voedingswaarde van meergranenbroden verschilt omdat sommige op basis van bloem (basis voor witbrood) en andere op basis van (volkoren)meel worden gemaakt. Ook het gehalte aan voedingsvezels, vitamines en mineralen in meergranenbrood verschilt per soort. Dat komt doordat verschillende graansoorten verschillende voedingsstoffengehaltes hebben. Tot slot zijn veel meergranensoorten gedecoreerd met zaden of bevatten ze gebroken of hele graankorrels. Ook die hebben invloed op de voedingswaarde van het brood.

Om te weten of er veel of weinig voedingsvezels in een meergranenbrood zitten kun je kijken of het is gemaakt van volkorenmeel, (tarwe)meel of bloem. Een meergranenbrood waarvan volkoren meelsoorten het voornaamste bestanddeel zijn, zal meer voedingsvezels bevatten dan een meergranenbrood dat vooral bloem bevat.

Wat is volkorenbrood?

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel; hierbij is de gehele graankorrel vermalen. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel bevindt zich in de buitenste laag van de korrel. Omdat de gehele tarwekorrel bij de bereiding van volkorenbrood wordt gebruikt, bevat deze broodsoort in vergelijking met bruinbrood en witbrood de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Het gebruik van de naam “volkoren” is overigens wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood. Een brood mag alleen “volkorenbrood” genoemd worden als er meel is gebruikt waarin de gehele korrel is verwerkt.

Wat is witbrood?

Witbrood is brood dat wordt gebakken van bloem. Hierbij is alleen het binnenste deel van de tarwekorrel gebruikt (de zgn. meelkern), de kiemen en zaden (buitenste laag) zijn volledig uitgezeefd. Witbrood bevat dezelfde soort vitamines en mineralen als bruinbrood en volkorenbrood en het bevat ook voedingsvezel. Bruin- en volkorenbrood bevatten echter meer van deze belangrijke voedingsstoffen, omdat een groter deel van de tarwekorrel is gebruikt.

Is de korst gezonder dan de binnenkant van het brood?

De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren.

De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!